20 May 2019

To nej(podivnější) z plastelíny


Série o špercích z plastelíny pokračuje...
...

KALKULAČKY


Asi nejzajímavější části výroby bylo vytváření nové dimenze pomocí tlačítek ze starých kalkulaček, ovladačů nebo databanek pořízených na bleším trhu. Zde se naskytovala téměř bezedná studnice možností a kombinací, pak spolu s modelovanými ptáčky, zvířaty i těmi nejpodivnějšími předměty vznikaly různorodé příběhy. Někdy jsem se nechala naprosto pohltit fantazií a vymýšlela celou "ságu" o jedné hlavní postavě, jindy mi přišel vystihující už jen samotný název šperku.
...
Zvláštní je pozorovat samotný vývoj schopnosti modelovat složitější a komplikovanější tvary - nejvíce viditelné na posledních výtvorech (a kladu si otázku, jestli bych takových detailů byla schopna docílit i dnes :D).
...



ESCAPE - Útěk z plechového světa

Napůl z kovu, napůl živý - industriální ptáček a jeho pokus o útěk ze světa nýtů, rzi a plechového řádu... Klávesa ESC-ape ze starého organiséru.



EXIT - Východ z tepu továren
(dvě různé verze)




Můj FAVorit!

Brož o průměru 3,5 cm vyrobena ze závěrky starého ruského LOMO fotoaparátu SMENA 8M... kovovou kostru jsem obalila v plastelínovém "masíčku" a vznikl poslední ptáček, který z foťáku vyletěl... Tlačítko FAV pochází ze starého ovladače.



Industriální ve vesmíru

Industriální, napůl kovový ptáček poletující si ve vesmírném vakuu. Klávesa SPACE ze staré databanky. Průměr přívěsku 3,5 cm.




MOONA LISA

Nad měsíčním povrchem povlávají pramínky blond vlasů, vykukující zpod helmy skafandru. Její jméno je sestaveno z tlačítek ze starého organizéru -M O- a ze staré kalkulačky -ON- a jedno malé a nenápadné A je vyryté na jejím obleku...



SUNˇ se ke Slunci blíž

Slunečnou brož o průměru 3,5 cm vyplňuje okuklený kosmonaut, korpulentní okupant a dobyvatel žhavých těles. Celý výjev je podtržen rudou září vycházející ze stran brože (hrany jsou zevnitř vymalovány červeně-vytvářejí lehký barevný akcent). Slovo SUN je poskládáno z písmenek ze staré databanky.



Pohádka o plecháčkovi

Pohádkový příběh o plechovém ptáčkovi zakletém v rezivějícím světě. A že ho neznáte? Tahle pohádka je jen vaše, bude přesně taková, jakou si ji vysníte...



Do nebe či do peklíčka?

...a v případě ocelové ponorky by otázka zněla trochu podobně a přitom zcela jinak: Do mořských hlubin nebo na hladinu? A o tom může rozhodovat budoucí nositel brože díky kouzelnému směrovému tlačítku, které ale funguje pouze v mořských hlubinách fantazie:)...



MOBY ZÁPORÁK

Moby je dneska pěkně nabroušenej. Zachmuřeným výrazem drtí ostatní mrňavý rybouny, aby si od něho drželi zpátečku... Žádný vobyčejný moře tomuhle řízkovi nestačí - plave si pěkně naloženej v lihu a možná by si i zapálil v koutku rozšklebený tlamy i cígo. To tady dole, hluboko v bídným alkoholovým moři, ale nezapálíš... Anebo jo, ale bude to zatraceně silný cigáro a hlavně - bude poslední v tvým životě...



Sin city



Cos to kosi COS to sněd'?

Říkanková, průhledná brož o průměru 3,5 cm 
s kosím všehosnědem a s tlačítkem "COS" ze staré kalkulačky.



Pohádka O ptáku Ohniváku

Brož obsahuje moment z pohádkové knížky, kdy pták Ohnivák dosedl na strom se zlatými jablky, aby si na jednom právě dozrálém plodu pochutnal.




Ptáček ON/OFF



Podzime VSTUP!



Režim OFFCE

Ukažte všem touto broží, že jste se probudili do bouřlivého rána a režim "poslušná ovečka" jste pro tento okamžik vypnuli...:) Nápis OFFCE je složen z tlačítek ze staré kalkulačky a nefunkčního organizéru.



DUAL TIME a jarní tanCE

Čas dvou, čas hudby, co zve k tanci... Malé taneční vystoupení dvou modelovaných ptáčků na kreslené louce. Tlačítka TAN a CE pocházejí ze starých kalkulaček a v tomto spojení vytváří novou a hravou skutečnost...



Čekání na půlnoc



Podoba čistě náhodná?

Modelovaný ptáček v industriálním světě, kterého je možné ovládat pomocí vlastnoruční fantazie a také díky vloženému tlačítku ze starého ovladače - trochu tamagotchi a taky trochu "podivnej" přívěsek...



Rozpočítadlo do uší

Jedna, dvě,
ptáček jde,
ze stran obou,
barvu modrou.

Extravagantní náušnice (řekněme svou velikostí - jsou nepřehlédnutelné) se zalitými, hranatými ptáčky, kteří mají obličej z obou stran průhledných náušnic. Rozpočítadlo funguje díky tlačítkům ze staré kalkulačky, za kterými se z druhé strany ukrývají puzetky s gumovými zarážkami.




BOOM! - bombová brož

Srážka dvou planetárních těles je doplněna klasickou komiksovou hláškou BOOM sestavenou z tlačítek z kalkulačky a organizéru.



Kočičí brože

Kočičí brože jsou vyrobeny kombinací technik a materiálu. Základem je fimo lůžko, ve kterém jsou nalepena tlačítka, aby vytvořila kočičí "obličej". Vše zalito pryskyřicí pro větší odolnost.



Žongloboti

Robůtci v růžovém lůžku o průměru 3cm jsou naprogramováni na neustávající žonglování... 
Nad prvním se můžete občas smilovat, a aby se mu hřebíky, co má místo očí, úplně nevykroutily z důlků, stačí zmáčknout tlačítko ON/C... Na chvíli se vypne a ustane v pohybu a s ním i žonglérské míčky...  
U druhého je vnitřek jeho světa v růžové obruči naprosto průhledný, takže se naprosto přizpůsobí okolí i oblékací náladě jeho majitele... Jen na šedé se cítí trochu nesvůj, může se vám ze strachu schovat.

...


ZAKLETÝ PENÍZ


Pak přišly na řadu mince a jejich bohaté vzory. Nejvíce jsem využívala motivy z rostlinné říše, ale ani ty s hvězdnou oblohou nebo s nápisy neputovaly do sběrny se starým železem. Zvláštní kapitolu příběhu pak vypráví šperky s českou korunou zalitou uvnitř, které sloužily jako cestovatelské suvenýry darované krásným místům v cizokrajných zemích...




Králíček BANI

Králičí brož s rumunskou mincí BANI pro štěstí. 


Marťan na výletě



Edit zpívá k večeru
...



JEN MODELKY


Ať už se do šperku žádné tlačítko z kalkulačky nevešlo, nebo sdělení bylo natolik prosté, že se obešlo bez jakékoliv další šifry, existuje celá řada výtvorů jen s ústřední "modelkou" zalitou v pryskyřici.



Berušky v hlavě

Říká se "tak to jsi mi nasadil brouka do hlavy"... a v této broži nenajdete jen tak ledajakého brouka-rejdí tu berušky a to rovnou ve dvou... Nyní můžete i toto rčení nasadit na kabát :).


divňásci
teplem měnící se pozadí

...a konečně detailnější práce s plastelínou...

Dýňák
Plamínky na horší časy
Cat and roses

...na závěr kompliment, který potěší:
Máš krásné oči!
...obzvlášť, když jich vlastníte více než jeden pár :)...


...


Předchozí články o špercích z plastelíny:

O kouzelné plastelíně: jak vznikl samotný nápad
Plné stoly plastelíny: ze zákulisí samotné tvorby



Příště to nej(podivnější) z liščí smečky (protože je tak obsáhlá, že si zaslouží vlastní článek).



1 comment:

  1. Děkuji moc za krásné fotografie a za nápady, jaké šperky bych si mohla koupit. Tyto se mi moc líbí a dokonce bych o některé měla i snad zájem. Velice mne těší, že si ještě něco z toho i fotíš na analog, super! Já ale daleko raději holduji takovým těm starožitnějším věcem, takže proto takovýchto nemám moc, ale ty tvé jsou krásné.

    ReplyDelete