6 Mar 2021

Revoluce v digitálním umění?

 ●●●

...aneb jak IT laik k NFT přišel...

Není to ani pár dnů, co jsem si zakoupila své první milisetiny BitcoinuEtheru a Litecoinu. Jen tak pro zábavu, cítit se součástí sc-fi světa. Po pár dnech přítelova nekonečného skrolování na 9gagu mi bylo jasné, že kryptoměna nezůstane uložená u ledu na věčné časy, jak jsem původně zamýšlela. Chladné počasí i tuny sněhu rozpustily tamní žhavé diskuze o digitálním umění v podobě NFT. A jelikož se mi za svůj život podařilo propásnout všechny revoluce holocénu, tuhle ruletu s kumštem si ráda nyní roztočím...


●●●

Tu tedy jsem se svým prvním NFT na Rarible. Přes vysoké poplatky za převody měn a vystavení jedné ( pitomé) animace, mám neskutečnou radost být toho součástí (odkaz 18+):




●●●


Co je NFT? A co to znamená v případě digitálního umění?


Non-fungible token neboli nezaměnitelný token je jedinečný klíč, který reprezentuje unikátní dílo. Jedná se o takový podpis, digitální otisk prstu, ze kterého lze vždy zjistit autora výtvoru. I v případě dalšího přeprodeje vašeho umění se informace o původu nikam neztratí. Dokonce lze dohledat celou historii transakcí i s předešlými kupci díla. Největší plus však spočívá v tom, že si můžete u každého NFT nastavit výši budoucí provize (většinou 10%) a při dalším přeprodeji jde i část peněz znovu do vaší kapsy. 

Revoluce v digitálním umění? Pro digitální umělce rozhodně! Ačkoliv sama hodlám nahrávat další své animace na Rarible, jedná se pro mě spíš o okrajovou záležitost, zvědavost a o nově nabytý koníček, nikoliv však o nějaký logický, všemi směry promyšlený krok, jak skvěle investovat svoje finanční prostředky a čas.

●●●


Jak vytvořit NFT?


Aneb stručný úvod z pozice člověka, který před týdnem nevěděl ani o Etheru - tedy o měně, za kterou lze většinu NFTs zakoupit. Pro podrobnější informace doporučuji  Youtube kanál Confident in Crypto.


Co budete potřebovat?

  • online směnárnu kryptoměn (např. Coinbase)
  • koupit Ether
  • zaplatit poplatky
  • softwarovou kryptoměnovou penženku MetaMask
  • převést Ether
  • zaplatit poplatky
  • účet na webu obchodujícím s NFTs  (např. Rarible nebo Opensea)
  • vystavit své digitální dílko
  • zaplatit poplatky

Výběr online směnárny pro nákup a převod kryptoměn záleží na preferencích uživatele. Zde najdete porovnání několika z nich: Finex. Pro představu - na vystavení digitální animace jsem potřebovala cca 55 dolarů v Etheru. Výše poplatků se může měnit i v závislosti na tom, jakou rychlost zpracování platby si nastavíte i na tom, jak hojně se Ether v tu danou dobu využívá - více transakcí = vyšší poplatky, bohužel. 

Další krokem bylo vytvoření účtu na MetaMask - softwarové peněžence, kterou lze propojit jak s Rarible, tak s Opensea. Svůj první převod Etheru jsem prožila s velkou nervozitou i s totálním nadšením dítěte hledajícího zlaté prasátko na Štědrý den. Po úspěšném připsání kryptoměny na peněženku se mi velmi ulevilo, že peníze neodešly někam do křemíkového pekla.

Následná registrace na Rarible už se zdála velmi snadná - vyplnění přezdívky a nahrání profilového i úvodního obrázku bylo po všech těch kryptostudiích jako mazání másla na chléb. Stejně tak uploudnutí první animace. Po dvojitém zapoceném odsouhlasení odchodu Ethera do éteru se zrodilo mých prvních 13 NFTs. Můžete si totiž zvolit i kolik kusů od jednotlivých děl poskytnete k prodeji - čím méně, tím cennější, samozřejmě (pozn.: tuto možnost jsem na Opensea nezaznamenala, navíc požadují jednorázový poplatek za vystavení, který se tento týden pohyboval v rozmezí od 60 do 100 dolarů v Etheru).

●●●


Co můžete prodávat jako NFTs?


Cokoliv. Od propracovaných digitálních maleb až po jednoduché pixelarty, fotografie, gify, mp3, videa. Já se rozhodla nabízet na Rarible své vybrané kinky animace - jednak publikování takových sprosťáren na family friendly platformách není úplně bez rizika zablokování nebo smazání účtu a za druhé - sex táhne, že jo.


●●●

Tolik digitální kryptookénko od laika milujícího umění, 
který si svůj první počítač koupil na vysoké ve 22 letech...


2 comments:

  1. zaujalo pozitivně i když víc vím o španělské vesnici než o tomhle segmentu seberealizace ☺️

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) občas také netuším, kam jsem se doklikala

      Delete