17 Apr 2020

Seznam odkazů a Klub blogerů

...

Na hlavní liště vedle kolonky HOME už delší dobu září kapslokový zachytávač pohledů, hlásící do světa, že SEZNAM ODKAZŮ je odtajněn. Konečně nacházím trhlinu v časoprostoru k tomu, abych Vám představila tuto stránku plnou linků a více se rozepsala o jejím účelu a možné budoucnosti...
(kdybych o sobě dávno nevěděla, že jsem stoprocentní lenoch, nazvala bych to projektem :D)






PROČ seznam vznikal?


Už za dob Fotografického klubu kvetla v hlavě myšlenka sestavit takový odkazovník, který by návštěvníky blogu nasměroval nejen na přihlášené členy, ale byl schopný i nabídnout širší patformu s odkazy na jiné fotoblogy. Začala jsem tedy hromadit linky do svého neveřejného seznamu a pak na něj na dlouho zapomněla... K jeho dopilování a zveřejnění mě nakonec rozhoupal (=inspiroval) až článek s odkazy na klasické fotografy na blogu Milana Dvořáka. A jelikož se mé zájmy rozpínají do různých koutů kreativního tvoření, byl i můj SEZNAM ODKAZŮ nakonec obohacen o celou škálu uměleckých činností.
...



CO seznam obsahuje?


Říká se již nějaký čas, že blogerství je mrtvé. Většinou ho pohřbívají komerční autoři, kterých se touto formou činnosti zřejmě užíví rok od roku méně. Budiž jim země lehká. I zde leží, nikoliv pod hrobem, touha naservírovat hledajícím čtenářům snadno a rychle jejich šálek kávy - vše na jednom místě, v jedné kavárně (obrazně řečeno)...
Snahou tedy bylo vytvořit seznam tvůrců píšících o svých koníčcích, vystavujících svou tvorbu formou blogových postů, sdílejících jejich know-how s internetovým světem. Mým cílem je takto podpořit blogery v jejich úsilí a snaze o sebeprezentaci více či méně psanou formou. Získání i byť jen jednoho fanouška, pravidelného čtenáře může pomoct každému jednomu autorovi. Přeci jen, blogový svět je dnes opravdu křehký, nahrazuje ho instantnost a bezpracnost obrazového sdělení, sdílení. Proto seznam neobsahuje (popř. výjimečně) webové galerie bez jakéhokoliv dalšího přínosu v podobě článků apod., kde návštěvník téměř netuší, je-li stránka živá či nikoliv. Také tvůrci publikující jen na sociálních sítích jsou tu zastoupeni spíše v jednotkách. Snažím se vynechávat i čistě komerční fotografy.

SHRNUTÍ: 

  • ANO: kreativním blogům a blogerům
  • NE: webovým galeriím a sociálním sítím, komerci

...



JAK hledat v seznamu?


Momentálně jsou všechny odkazy na hromadě v jedné tabulce, seřazeny abecedně podle jména nebo přezdívky autora blogu a označeny TAGY. Ty slouží k rychlému zorientování se, jaký přibližný obsah můžete pod webovou adresou očekávat. Samozřejmě, oštítkování není úplně přesné, závisí na mém hrubém odhadu a možná by se sám autor s mým zařazením neztotožnil. Vyhrazený prostor pro dvě, tři slova je ale limitující, musí vystihnout podstatu blogů, které leckdy oplývají více tématy, nebo jsou třeba slovy naprosto neuchopitelné (většinou pak dávám tag ART :)). Vedle adresy blogu se snažím dohledávat i instagramové profily - tam právě vítězí obrazový obsah a stává se tak jedničkou mezi sociálními sítěmi. Do budoucna bych pak ráda tabulku rozdělila na tři úseky - fotoblogy, art/craft a bullet journal/journaling.

VYSVĚTLIVKY:

  • TAG: neboli šítek, označení, kategorie 
  • ART: obvykle blog neuchopitelný definicí
  • DEF.: zkratka pro nefunkční blogy, jejichž archiv může stále fungovat jako studnice inspirace 

...



JAK probíhá zařazení blogu do seznamu?


Vlastní, cílený průzkum je v tuto chvíli jediným zdrojem plnící se tabulky. Jak na samotné stránce, tak i zde pod článkem se ale nachází sekce komentářů, kdokoliv tedy může poslat odkaz nejen na svůj blog :). Otázku kvality obsahu vybraných blogů stále zodpovídá pouze jedna osoba a ta se může velmi mýlit. Kritéria pro zařazení, podle kterých se řídím, nejsou nijak exaktně daná, snažím se teoreticky budoucím  čtenářům nabídnou opravdu široký prostor pro výběr. Co se týká aktualizace, dala jsem si za cíl alespoň jednou za čtvrt roku projít všechny linky a zjistit jejich funkčnost. V nejisté situaci, ve které se nachází server Blog.cz, bude kontrola adres zřejmě častější. K hledání úplně nových blogů (míněno ty, které neznám) se uchyluji ve volných chvílích, kterých je teď paradoxně poskrovnu.

SHRNUTÍ:


  • : přidávám blogy do seznamu
  • VY: můžete přidat blogy do seznamu (pomocí komentáře, popř. emailem)
  • KVALITA: zatím nedefinována

...


A PRO JISTOTU:

GDPR: Jiná data než jméno nebo přezdívka autora spolu s webem a instagramem nejsou zpracovávaná, seznam slouží pouze k podpoření fotografických či uměleckých blogů a jejich tvůrců. Jakékoliv požadavky na smazání ze seznamu, prosím, pište na můj email: trimaliny@gmail.com, budou vyřízeny neprodleně.
...
...
...

aktual.10.8.: Blog. cz bohužel k 16.8 končí a s ním zanikne mnoho i mnoho dobrých, neaktivních blogů, kam si člověk mohl vždy zajít pro inspiraci, a to je velká škoda :(...


KLUB BLOGERŮ



Další iniciativou, která by mohla zajímat hledače aktivních linků, je nedávno vzniklý Klub blogerů pod taktovkou blogerky Jitky S. Má to být taková alternativa k Autorskému klubu provozovaném na odjištěné bombě zvané Blog.cz. Zde můžete najít 10 kategorií, do kterých se ale autoři musí hlásit sami. Proto iniciativa tvůrců je zde klíčovým prvkem. Takže pokud máte blog na jakékoliv platformě, který si zaslouží být viděn, neváhejte a směle vepište jeho adresu do přihlášky na stránkách Klubu :).






-EN-
I'd like to invite you to my page full of links: click on SEZNAM ODKAZŮ (a compendium of links). There is a chart filled with Czech and Slovak bloggers. The main theme of those blogs is art, photography, drawing, sometimes traveling. So you don't have to read if you don't understand our languages, pictures can talk more than thousands of words :). 



8 comments:

  1. Jsem dojata. A jak jsem teď pořád zavřená doma, tak si říkám, že bych měla zase začít víc fotit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nedávno jsem nostalgicky vzpomínala na doby, kdy mi focení doma úplně vystačilo :D Dnes toho nejsem úplně schopna...

      Delete
  2. Díky za tenhle počin ☺️

    A že jsem se tam našel opravdu potěší 🙂

    ReplyDelete
  3. Jsem hroznej, vím to, jsem tam a nechápu to...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jak to? Vždyť si to zasloužíš, tvoje fotky mě nejednou inspirovaly :)

      Delete
    2. :)) ale dík. Já cítím že jsi mne inspirovala spíš ty, vždycky když to chci tak nějak ukončit vzpomenu na tvůj blog (klobouk dolů)...funguješ jako motor. Pomalu se zase vracím k blogu, nevím co dělat, chci strašně moc fotit, pokusím se otevřít oči, třeba. Jo něco pro zasmání, pomalu přesouvám fotky z FILMÁŘE na TADY ČLOVĚK a pak filmář zanikne, nemůžu mít dva blogy...nebudu oddělovat digi a film....taková blbost. Já vím, myslím že jsi mi něco kolem toho tenkrát naznačovala :)) Tak moc dík že funguješ.

      Delete
    3. Mně blog pomáhá utřídit myšlenky i fotky. Nikde jinde takový přehled nemám, všude chaoz :). A s focením to mám stejně, prostě to občas nejde. Tak držím pěsti, ať ti vyjde vše tak, jak má!

      Delete