20 Feb 2020

K obrazu malému

...
Tři roky se na mikroskop jen prášilo. Poslední fotky z února roku 2017 vykazují spíš snahu o nalezení krásných zákoutí pod zvětšovacími skly, nyní je čas na vědu (velmi limitovanou - co nechci vědět, přeskočím). Tedy vzhůru setřít špínu nejen z optiky, ale také z mozkových závitů... Novinkou pro tento můj koníček se stalo spojení viděného a fotografovaného s kreslením do deníku. Recept  na vševědoucnost začíná krájením cibule. A pokud se prokoušete odporně/odborně zapáchajícíma slupkama až k dalším kapitolám, které se objeví záhy, bude i malý život!
(a se vší pravděpodobností se slovo nevím v této části blogových postů bude objevovat velmi často, bohužel...)

...

...zde můj mikroskopický deníček...
...velmi neprakticky jsem zvolila sešit s tenkými
 nažloutlými stránkami - v každém světle jiný tón,
 psaný pouze propiskami, barvený pastelkama...



Jako první šly pod mikroskop kočičí chlupy
kterými mě pravidelně zásobují obě mé
 domestikované živočišné formy...

 ...a také jeden téměř odumřelý špenát z lednice...
...pod mikroskopem vůbec nepůsobil zplihle, 
naopak! Chloroplasty zářily neuvěřitelnou zelení...



Slibované velké cibulové dobrodružství:

Zkoumaná ze všech stran, po všech částech...
...od suchých šlupek na povrchu až po průsvitné blanky
z mezivrstev...

Červená cibule



...suché buňky slupky by měly obsahovat vykrystalizovaný
 obsah vakuol - nevím jistě, jestli tento čtvereček 
je právě zmiňovaný krystal, nebo jen náhodně pravidelný útvar...


...jádra v buňkách...



...barvení fialovým inkoustem pro lepší viditelnost jader...





Plazmolýza
...přidáním slaného roztoku obarvené vakuoly reagovaly smrštěním...



...a po nějakém čase se znovu samy začaly zvětšovat...




Škrobová zrna z brambor
připomínající mušličky vyplavené na pláži...




A nakonec malý EXPERIMENT, který se úplně nepovedl...

Vypěstovat malé krevetky z vajíček? Na místě, kde i květiny hynou, nemožné! V kapce vody nakonec nalezen jen jeden kostlivec, zřejmě vyplavený z nějakého prasklého vajíčka, pak pár květinových motivů tvořených kdoví z čeho a slané krystaly...



...prasklé vajíčko...



...krevetka...



...slané krystaly...


..."květina"...




-En-

The microscopy voyage is continuing... There are some pages from my "biology journal" - not for studying nor school purposes, just for me, doing this hobby in my free time. In this article, you can see pictures of cat hair, baby spinach and onion, drawing by me, shot with Uphone. I included one bigger project - I tried to raise brine shrimps from eggs to the living form. Without success. I found only one dead creature and that's it. A little bit disappointed, but another type of life is coming soon :)


2 comments:

  1. Máš nějaký kvalitní mikroskop? Mám tedy pouze (zatím) lupu ze zvětšováku na negativy, o mikroskopu jsem přemýšlela. Nejlépe nějaký starý, jež leží na půdě školy, nevyužit~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nevím, jestli kvalitní, nedokážu to s ničím porovnat. Pamatuju si akorát ze školy lovení světla pomocí zrcátka a to jsem věděla, že už nechci :D. Mám tento: https://www.mikroskop-shop.cz/skolni-mikroskop-pc-okular-p1376. Hledala jsem nejlevnější variantu, co by splňovala všechny podmínky: spodní i svrchní osvětlení, křížový stolek na posouvání preparátu pod čočkama, makro i mikro ostření, velké zvětšení a možnost propojit mikroskop kamerou (to jsem pak nakonec nevyužila a fotím buď telefonem nebo starým kompaktem). A barevné filtry jsou taky fajn. Jsem s ním spokojená, ale je to tři roky zpátky, určitě by se dali najít jiné varianty.
      Myslím, že odkoupení nějakého starého mikroskopu ze školní půdy není špatný nápad, pamatuju si, že jsme v nich našli i jednobuněčné organizmy :) (jen to zrcátko!!!)

      Delete