17 Apr 2019

Hra pro Instagram Feed


Hra nikoliv o trůny, ale zato s pamětí!!!


Instagram většinu času využívám přesně tak, jak ho k tomu jeho název předurčuje - tedy k přidávání instatně pořízených fotografií s časově omezenou platností a s vynaložením minimální námahy při aranžování a úpravě snímků. Veškerý obsah tvořím v telefonu, až na jednu nebo dvě výjimky. Nejvyšším možným zásahem se tak stávají moje čmáranice stylusem exaktně kompatibilním právě jen k dotykovému telefonu.

A ačkoliv příliš nepřemýšlím nad takovými věcmi, jako sladění tématu nebo barev, automaticky mi vychází spíše pohřební Instagram už jen díky četnosti tmavých pracovních stolů. Vlastně i mé koníčky obsahují mnoho černých ploch a děr, ve kterých se ztrácí veškeré světlo světa.

Často mě ale přepadala myšlenka, jakým způsobem by se dal instagramový feed ozvláštnit, nebo využít jinak než jen na prosté instatní nahrávání fotek. Jenže sáhodlouhé postprocesy jsem také chtěla obejít, takže vytvoření různých koláží nepřipadalo v úvahu. Nejjednodušší cestou se zdálo vymyšlení hry na principu pexesa namíchaného s Černým Petrem.


A jak tedy taková hra funguje a jak ji uvést do chodu?




1) Rozsah hry


Určení "hrací plochy" by mělo být zásadní. Na Instagramu je už řada definována třemi obrázky poskládanými vedle sebe. Nejlepší řešení z hlediska zachování líbivosti se jeví zvolení také čtvercového formátu o velikosti 3 x 3 (tři řádky na výšku a tři řádky na šířku). Hra může být i rozsáhlejší, tím se také zvyšuje její obtížnost. Jen je nutné dávat si pozor na dělitelnost dvěma - v takovém případě by hledání Černého Petra nemělo žádný význam a hra by se změnila opět v klasické pexeso (což v některých případech by nebylo vůbec na škodu).


2) Volba "cover" obrázku


Jako u papírového pexesa platí i zde, že schováváme hledané dvojice pod pokličkou se stejným motivem. Já zvolila jednoduchý design otazníku ofoceného ze zaprášené obrazovky - ověřená estetika dle mého gusta připomínající poničené negativy uložené v zatuchlé krabici na půdě.
Díky funkci Instagramu vícenásobného nahrávání fotek lze hru snadno vytvořit a zprovoznit. Vždy nahráváme dva obrázky - jako první zvolený cover, druhá fotografie pak libovolná, podle toho, co budou hráči v pexesu hledat za objekty. Utajené obrázky odkrýváme pomocí "svajpnutí" doleva. 







3) Sada hledaných předmětů


Nakonec (nebo v průběhu) si vytvoříme sadu hledaných obrázků. V mém případě se jedná o dírkové komory při příležitosti světového dne analogové fotografie (alespoň dle některých prodejců této techniky). Pokud tedy mám plochu definovanou velikostí 3 x 3 (9), potřebuji pět fotografií - ze čtyř vzniknou dvojice (8) plus (1) jeden jediný obrázek bude lichý, bez žádné shody, tedy takový Černý Petr, který nikomu nechce zůstat v ruce a přesto se o něho v této hře bojuje prostředky nejcenějšími - mozkem a pamětí...

Dobré je si také předem rozvrhnout skladbu celého pexesa, třeba si i kompletní strukturu s poznámkami nakreslit na papír, aby se nestalo, že na nějaký obrázek zapomenete, nebo jej nahrajete hned třikrát :).


...návrh rozložení...



 ...hledání v praxi...




Doufám, že návod byl srozumitelný a že třeba
takovou hru zkusíte také na svém Instagramu vytvořit:)


No comments:

Post a Comment