8 Oct 2016

Mrtvé kočky hezky voní

Na pojem "Schrödingerova kočka" narážím poslední dobou celkem často. Jedná se o teoretický pokus (nikdo ho nikdy nerealizoval, alespoň doufám), kdy se v uzavřené krabici spolu s kočkou nachází jedovatý plyn, který se po hodině s padesátiprocentní pravděpodobností buď uvolní, anebo taky ne. A v tento magický moment, než se krabice otevře a vizuálním ověřením se zjistí výsledek pokusu, kočka je prakticky živá i mrtvá zároveň. (cca)

Napadá mě, že je to celkem vhodné vysvětlení i toho, proč se účastnit různých nejen kreativních soutěží a výzev. Do chvíle vyhlášení výsledků je vaše zaslané dílo v obou dvou stavech - je úžasné, je k ničemu.

A protože jsem neměla dlouhou dobu chuť nic kreslit a ani žádnou pořádnou inspiraci, poslat něco do RAW mi přišlo jako skvělý nápad. V rozstřelu pěti kol vzejde 20 semifinalistů, kteří se dále utkávají v ilustračním boji na živo. Původně jsem se chtěla účastnit všech pěti kvalifikačních kol  (ano, nemám takové sebevědomí, abych vážně věřila, že kočka může být způlky živá), a alespoň se procvičit v různých technikách, od kresby tužkou až po akryl...

Nakonec tu mám jen 4 výtvory... Po třetím kole s konstatním počtem bodů čítající pokaždé průměrnou čtrnáctku už můžu se stoprocentní jistotou tvrdit, co najdu v krabici po otevření. Kouzlo superpozice dvou stavů zmizelo, kočka už je úplně mrtvá, kaput, žádné překvapení... (řekla bych, že jsem navíc vyčerpala všechny techniky, kterých jsem schopna).

A pro ty, kteří by si pokus chtěli také vyzkoušet, v říjnu bude vyhlášeno ještě jedno, poslední téma. Jedinečná šance zjistit, jestli to vaše zvíře ještě žije :).


•••

První téma: Horor

Hned mě napadla Erbenova Kytice a asi jeho nejznámější balada Vodník - proto motiv květin ve váze a džbánky s pokličkami, kam vodnící zavírali duše utopenců. Zároveň jsem chtěla mít i něco z Vetřelce, aby působila kresba trochu sci-fi (to já rád), proto ti hadi z rour...
Časová náročnost: víkend
Technika: tužka
Galerie všech zúčastněných: https://www.facebook.com/150512538441987/photos/?tab=album&album_id=585212551638648



Druhé téma: Einsteinova sbírka motýlů 

Asi můj nejoblíbenější počin, i když jsem se s ním hrozně nazlobila a motýly nekreslím moc ráda. Prostřední nádoba vyšla celkem křivě, ale kdejaký nešvar se dal čekat, protože co se nedá vygumovat nebo přemalovat, je vždycky průšvih.
Časová náročnost: práce na sedm dní
Technika: pastelka
Galerie: https://www.facebook.com/150512538441987/photos/?tab=album&album_id=597036377122932



Třetí téma na několik řádků: ani nevím, jestli to sem celé okopírovat :), prostě Tompi na Wibagu

Po několika měsících jen s liškami jsem měla chuť na jejich skutečný opak, promítla jsem si tedy tuhle představu do dalšího tématu. Zelený vošklivostroj s pitomezkem na zádech. Vlastně jsem se trochu styděla malbu poslat, přišla mi jako výtvor trdla ze základní školy.
Časová náročnost: pár dní
Technika: akryl a pastelka
Galerie: https://www.facebook.com/150512538441987/photos/?tab=album&album_id=610103962482840



Čtvrté téma: Zombie zoo

Náhodné seskupení čar, které mě bavilo asi ze všech úkolů nejmíň. Parodie na antistresové omalovánky se mi nedařila od první čáry, pero mě vůbec neposlouchalo, spousta maličkostí jaksi nesedí. Součástí kresby je i několik zákeřných škod napáchaných zelenou pastelkou, patřící zřejmě nějakému uličníkovi. Najdete je všechny? :)
Časová náročnost: v součtu jeden den
Technika: inkoustové pero (?)
Galerie: teprve bude


•••

A proč mrtvé kočky hezky voní? :) Protože jsem i nakonec ráda, že jsem se přemohla nakreslit i něco, co mi není tolik blízké a třeba i téma, které by mě v životě asi nenapadlo :D...
Příště radši snad o kočce živé (pač o ní budu rozhodovat jen já sama).


1 comment:

  1. Pff, přijde mi, že svoje dílka zbytečně shazuješ, ikdyž svojí práci vidí člověk vždycky jinak než, když na ní nazíraj ostatní. Líbí se mi tvoje fantazie.

    ReplyDelete